Olipa säätöä tänään kyytien kanssa tottisseminaariin, kun Arto tuli kipeeksi. Tiia ja Sinna sai onneksi Tiian vanhemmilta kyydin Onttolaan, joten ei mennyt sadan euron () maksettu seminaari sivu suun. Sinna oli kuitenkin paikalla vain aamupäivän, joten Sinnalle tuli vain yksi pätkä heti aamun ensimmäiseksi. Sen jälkeen Sinna lähti Tiian vanhempien kanssa kotio ja Tiia jäi loppupäiväksi vielä kuunteluoppilaaksi seminaariin.

 

Sinnalle otettiin alkuperäisistä suunnitelmista poiketen seuraamista, sillä kouluttaja Teemun mielestä siitä on paras lähteä kartoittamaan tilannetta. Sinnalla namin kanssa vire jäi aika alhaiseksi ja viimeistään siinä vaiheessa, kun Sinnan mielenkiinto keskittyi maassalojuviin hanskoihin, halusi Teemu ottaa lelun käyttöön. Eli tänään haettiin Sinnalle vain virettä, tekniikalla ei niin ollut väliä. Hetsaten pallolla ja siitä pallo kainaloon ja käsky ja liikkeelle. Teemu näytti eka itse Sinnan kanssa, mitä tarkoitti. Olipa innokasta leikkiä Sinnalla vieraan ihmisen kanssa! Kyllä se syttyy ihan mahtaviin sfääreihin, kun osaa leikittää Tiia on kuulemma Sinnalle liian helppo: palkka (etenkin nami) tulee Sinnalle liian helposti. Myös kontaktin katkeilemiseen tulee puuttua, joten hihna takaisin harjoituksiin ja nyppäisy hihnalla kontaktin katkeamisesta ja kun koira korjaa, hirmuiset kehut ja sen jälkeen palkka. Sinnallahan ei ole harrastuksissa juurikaan pakotetta käytetty, korkeintaan ääntä, mutta kyllä tuohon kontaktin katkeiluun ehkä tosiaan jotain välinettä tarvitaan. Eli kokeiluun menee ja meni jo illalla kotipihalla ja totta, kyllä Sinna korjaa pakotteesta. Huomenna tästä on sitten hyvä jatkaa.

 

Ajatuksia tältä päivältä:

- Viettiviettivietti! Koiraa pystyy kouluttamaan vasta, kun vietti on kohillaan.

- Häiriö > kontaktin katkeaminen > pakote > kehu > palkka. Huom. Palkka ei tule suoraan siitä, että koira korjaa pakotteen jälkeen, vaan ensin tulee kehu ja koiran huomion täysi suuntautuminen ohjaajaan. Palkka tulee vasta ohjaajan kautta.

- Pakote yksilöllisesti koiran mukaan. Palkan suuruuden vastattava pakotetta. Pakotetta käytettäessä palkka on oltava suurta = mustavalkoisuus eli hyvä on tosi hyvä ja huono on huono.

- Koiran täytyy tehdä virheitä (esim. häiriön aiheuttama kontaktin katkeaminen), jotta sitä päästään korjaamaan ja sitä kautta koira oppii.

- Palkan on oltava jotain, josta koira oikeasti palkkaantuu. Jos esim. koira heti hylkää lelunsa, ei se ole sille palkka. Kun koira opetetaan kunnolla puremaan patukkaan, pääsee se purkamaan itseään puremisen kautta. Jos koira palkataan lelulla ja koira ei hanakasti iskekään kiinni palkkaan, lähtee palkka takaisin taskuun/kainaloon ja toiminta jatkuu (= koira tavoittelee palkkaa entistä enemmän ja siis nousee vietissään).

- Noudon Teemu opettaa tekemällä eka mielenkiinnon kapulaan saalisvietin kautta. Kun koiralle on syntynyt mielenkiinto kapulaan, aloitetaan pitämisharjoitukset, jossa tärkeintä on rauha. Kun koira puree tiiviisti kapulaan, se saa rauhan.